Húsvéti Bevetés – tanulási projektnap

Már többször megírtuk, hogy egyik kedvenc tanulási és tapasztalatszerzési módszerünk a projektnapok szervezése. Ezeket mindig az iskolai szünetekben tudjuk megrendezni, mert akkor van elég időnk mindent kivitelezni és nem hajt minket a mindennapi iskolai kihívásoknak való megfelelés. (Ez, az iskola közben, a gyerekek sikerének az egyik záloga.)

Persze ezek a projektnapok még nem a klasszikus értelemben vett tanulási projektek, hiszen a körüljárni kívánt témát nem a gyerekekkel közösen választjuk ki. És sokszor nincs időnk egy hosszas folyamatot felépíteni és véghezvinni, ezért van, hogy egy-egy napba sűrítjük bele a megismerni kívánt témát és kísérletezünk a feldolgozási lehetőségekkel is.

Ezúttal Mesi mentor azt találta ki, hogy az önkénteseinkkel közösen a húsvét témát járnák körbe a Tanodánk mindennapi résztvevői az önkéntesek, akikből az elmúlt másfél évben nagyon erős és sokszínű csapat alakult ki, akik lelkesek, megbízhatóak a teljes értékű tagjaivá váltak a tanodás szakmai csapatnak. Ez rendkívül fontos a mentorok, a gyerekek számára és a tanoda mindennapi életében is.

Egyre ügyesebbek, rátermettebbek, önállóbbak, egyre inkább várják és keresik a kihívásokat. Idén tehát kifejezetten fontosnak tartottuk, hogy az önkéntesekkel közösen találjuk ki, tervezzük meg és vigyük véghez az év első projekt napját.

_DSC0257

A téma adott volt; Húsvét. Már csak ki kell találnunk, hogy mivel töltjük meg, hogy egy csodákkal teli napon vehessenek részt a gyerekek.

A Húsvét Bevetésre keresztelt akciót két személyes megbeszélés, egyeztetés, tervezés előzte meg az önkéntesekkel. Ezeken az alkalmakon átadtuk a tanulási projekt módszer alapjait, elmeséltük, hogy mi hogyan szoktuk csinálni és azt is elmondtuk, hogy idén miért gondoltunk rájuk, hogy ők valósítsák meg ezt az izgalmas alkalmat. A csapat nagyon motivált volt és rengeteg ötlettel álltak elő hétről hétre.

Struktúráját tekintve úgy nézett ki a nap, hogy a gyerekeket két csapatra osztottuk. A Kalóz és a Nyuszik csapatai különböző állomásokon pontokat szerezhettek, amiket aztán mannákká lehetett átváltani.

Állomások:

  • Bea nénivel és Lidivel, egy mini Passiót játszhattak el a gyerekek. Az állomásvezető ötletgazdák célja az volt ezzel a kis színjWP_20170413_12_19_02_Proátszó tevékenységgel, hogy a gyerekek jobban megismerhessék és megérthessék a húsvét ünnepének a keresztény kultúrában betöltött szerepét. A gyerekek és segítőik kendőkbe beöltöztek, szövegkönyvekből és mesékből ismerkedtek Krisztus megfeszítésének történéseivel, majd az ebből összeálló kis mini színdarabot, két szereposztásban, mai zenei slágerekkel aláfestve adták elő azoknak, akik nem szerettek volna szerepelni.
  • Enikő és Tamara állomásán locsolóvers írás, és a húsvéti találós kérdések volt a fő téma, ahol logikát és szövegérést gyakoroltak, játszva fejlesztették a résztvevők.
  • Csilla nénivel, Debyvel, Hannával, Kornéliával különböző kreatív és rajzos feladatokat, oldhattak meg a gyerekek. Ezeket haza is tudták vinni, díszítés gyanánt. Az ovisok itt érezték a legjobban magukat, mert itt mindenféle rajzos, hajtogatós dolgot csinálhattak, a miközben fejlődtek a finommotorikus képességeik._DSC1227
  • A Petivel és Marcival különböző népek, különböző kultúrák szokásit, hagyományait ismerhették meg a gyerekek, játékos formában, mozgásos játékokon keresztül.WP_20170413_11_54_47_Pro
  • Kittivel és Blankával nagy tojáskeresés kezdődött egy kis sporttal vegyítve, aminek keretében húsvéti ízeket, szagokat kellett beazonosítani.
  • Végül egy kis társasjátékban vehettek részt a gyerekek, ami természetesen a húsvéthoz kötődött.
  • A nap zárásaként egyik kedves, kreatív önkéntesünk Zsani jött, sok sok főtt tojással, amit a gyerekek nagy lelkesedéssel díszítettek és festettek meg. A tojásokat aztán minden család hazavihette és a húsvéti asztalra kerülhettek a díszes tojások._DSC0243

A szülők eközben az ebédkészítésnél segédkeztek, Volt, aki sonkát főzött, volt, aki már otthon punyát sütött és elhozta nekünk. Kalácsot szeleteltünk és tojást is főztünk.

A nap végére, sok élménnyel és tudással gazdagodtak mind a résztvevők, mind az önkénteseink.

Szuper élmény volt számunkra, azt megélni, hogy szívvel lélekkel otthon kidolgozva, készülve jöttek az önkénteseink és vitték végig a napot. Ez is csak azt mutatja, hogy ha teret engedünk az önkénteseink elképzeléseinek, szabad kezet és támogatást kapnak az ötleteik megvalósításához és képesek vagyunk csapatban, alá-fölé rendeltség nélkül, egymásra odafigyelve működni, dolgozni akkor együtt nagyszerű dolgokra vagyunk képesek.

Advertisements