Punya, azaz cigány cipó

A punya egy egyszerűen elkészíthető, kenyérféle. Gyorsan készen van, omlós és tartalmas. Kiválóan fogyasztható, bármilyen ételhez a bolti kenyér helyett, ha valaki szereti maga elkészíteni az ilyesmit. Nem igényel hosszas kelesztést vagy gépi munkálatokat.

Hozzávalók (ebből a képen látható, jó nagy tepsinyi adag lesz):

  • só – 2 csipet
  • élesztő – 2 csomag
  • liszt – 2 kg
  • meleg víz
  1. Erzsi a hozzávalókat összekeverte egy nagy keverőtálba. Annyi vizet öntött hozzá, amitől gyúrható állagúvá vált, de már nem ragadt.

2. Ezután Erzsi dagasztotta 10 percen keresztül.

3. Ezután kizsíroztunk egy nagy tepsit, amibe a meggyúrt tésztát cipó formába felhalmoztuk. Betoltuk a sütőbe 200 fokon.

4. Addig sütöttük, amíg meg nem barnult a teteje.

5. A cigány szokás szerint Erzsi kézzel törte szét és osztotta ki közöttünk.

Jó étvágyat kívánunk!

Advertisements