A török megszállás Magyarországon

2015.04.03.

Ismét megvalósíthattunk egy igazán izgalmas tanulási projektet. Most egy szűkebb történelmi kort vettünk elő és szempont volt, hogy minél több készségterületet érintsünk és, hogy több tanulási területen is szerezhessenek ismeretek a fiatalok. 

DSC_2010

A tavaszi szünetet kihasználva, megrendeztük A török megszállás Magyarországon elnevezésű három napos projektet. A célunk az volt, hogy a fiatalok a szünet alatt is hasznosan tudják kitölteni a szabadidejüket, ne csellengjenek, tanulmányaikhoz hasznosítható ismeretek szerezhessenek, és persze érezzék mindeközben jól magukat.

Két fő témakörünk volt; Egri csillagok és a Mátyás király, mivel ez a két témakör aktuális most az iskolában a hozzánk járó fiataloknak. Fontos volt, hogy játékosan dolgozzuk fel a témát, de a tanultakat máskor is fel tudják idézni és hasznosítani tudják az iskolai előmenetelükben.

Az program folyamán volt egy rövidebb, interaktív történelmi beszélgetés, ahol felmértük a gyerekek jelenlegi tudásszintjét a témában. Azután Pécs belvárosába mentünk be, ahol a Dzsámit, Minaretet és a török fürdőt látogattuk meg. Ezeken a helyeken játékos feladatokkal során szerezhettek információkat, konkrétumokat az adott történelmi korból. Volt nálunk egy palesztin-magyar önkéntes is, Noura, akivel a fiatalok beszélgethettek és különböző témákban összehasonlíthatták a keresztény és a muszlim kultúrát. Másnap a fekete sereg gúnyáját öltöttük magunkra, kartonból készített fegyverekkel és eskü tétellel, majd a törököktől a Budai várat is visszafoglaltuk. Tanultunk évszámokat, voltunk középkori vásáron, aminek a megvalósításában a Drogerie Markt önkéntesei voltak segítségünkre.

DSC_1649 DSC_1667 DSC_1639

Az utolsó napon vár makettet készíthettek a gyerekek két külön csapatban ezt követően pedig fekete seregnek öltözve kellett a sportpályán az elbújt törököket elfogniuk. A nap zárásaként lakodalomra készülhettek a gyerekek különböző, a korra jellemző ételek megismerésével. Mátyás király és Beatrix esküvőjén a “Summáját írom Eger várának” című költeményt is elénekelte a násznép.

DSC_1974 DSC_2033

DSC_2096
DSC_2108

Zárásként beszélgettünk arról, hogy mi is történt velünk az elmúlt három napban és hogyan is éreztük magukat. Nagyon pozitív volt visszajelzések jöttek a gyerekek részéről. Mindenkinek nagyon tetszettek a programok. A félelmünk, hogy sok gyerek nem fog majd eljönni szerencsére alaptalannak bizonyult, mert egy nap kivételével majdnem mindenki eljött, tehát fent tudtuk tartani az érdeklődést is.

DSC_1690

Fontos volt, hogy az értékelés a résztvevőkkel együttesen valósuljon meg, így amelyik gyakorlat engedte, ott a fiatalok egymást pontozták. A pontozásban a csapatmunkát, kreativitást, munka elosztást, a vállalt feladat teljesítését, a kommunikációt és a „Hogyan bántam a másikkal?” szempontokat vették figyelembe.

Kevés időnk volt, így maradtak ki játékok, amiket a későbbiekben szeretnénk velük bepótolni. Jó hangulatban sok új ismerettel mentek haza a fiatalok.

Írta: Fúrós Anita és Pintér Mesi

Advertisements