A séta kialakulásának története

Sétánkat az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány és a Haver Informális Zsidó Oktatási Közhasznú Alapítvány szakembereinek segítségével alakítottuk ki, amiért a mai napig nagyon hálásak vagyunk. Az ötlet és a kedv megvolt és akkor jött Szilvi és Peti és segítettek formába önteni.

Valamikor 2016 elején a tanodás szülők közül néhánnyal kitaláltuk, hogy csináljunk egy olyan interakítv, tematikus városnéző sétát. Zsófi mesélt róla, hogy vannak ilyen séták főleg Budapesten. Mindenféle tematikára fűzik fel, van, ami a belső kertek köré szerveződik, van, ami a várak köré, de olyan is van, aminek az édesség a központi témája. És az egyik partnerszervezetünknek, az Uccunak van egy sétája a nyolcadik kerületről és most készítik a pécsi cigány tematikájú sétájukat.

Jó kapcsolatunk volt akkor is és van ma is a pécsi Uccu műhellyel és bele is kerültünk egy aktuális pályázatukba, ami külön öröm volt, mert így kilátásba került, hogy segítenek nekünk megtervezni a Gyárvárosi sétát.

A Cigányok emlékműve

 

Első lépésként elmentünk átélni az ő, belvárosi helyszínekre felépített, cigányságról szóló sétájukat, a Pécsi Uccu Sétát. Végh Zoli volt a túravezetőnk és a Búza téri Roma holokasuzt szobortól indultunk, a Kethanipe Egyesület székhelyén videókat szemléltünk meg és beszélgettünk róla, majd továbbhaladva egy kvízt is kitöltöttünk és a Király utcán végigsétálva a vallásosságról és cigányhiedelmekről beszélgettünk. A séta záró akkordját, a Rácz Aladár Közösségi Házat sajnos ezúttal nem sikerült megnéznünk, de Zoli mesélt róla.

 

 

 

Ezután két forró nyári napon, megfogyatkozott megvalósító csapattal ugyan, de összegyűltünk és két napon keresztül Szénási Szilvi és Neumann Péter segítségével, azon dolgoztunk, hogy a sok-sok ötletünkből, útvonal tervünkből összeállítsunk egy sétát. Megtanultuk, hogy miket érdemes megmutatni a séta során, azt, hogy a sétavezetőknek milyen stílusban kell beszélniük, hogyan érdemes viselkediünk, mire kell figyelniük. Elvittük Szilvit és Petit néhány végeláthatatlan túrára, hogy megmutassuk nekik, hogy milyen útvonalakra gondoltuk és jó sok energiájukba került, hogy ezekről a szeretett, de nehezen járható és hosszú útvonalakról lebeszéljenek minket.

Valamikor ősszel aztán visszatértek hozzánk. Mi addig tanultunk, forrásokat kerestünk, sztorikat és adatokat gyűjtöttünk. Szilvinek sajnos beállt a háta így, csak virtuálisan tudtuk végigjárni a sétát, de már éreztük, hogy ez egy remek móka lesz.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a segítséget Szilvinek és Petinek, azaz az Uccunak és a Havernek, mert egy életreszóló élményünk megszületésénél bábáskodtak 🙂

Advertisements