Gyárvárosi séták

A Gyárvárosi séta egy különleges, interaktív városnéző túra. A turisták a legtöbbször csak a belvárost, a Mecseket nézik meg, múzeumokat, a világörökség részének számító műemlékeket látogatják meg. A peremvidékek, külvárosok, szegregátumok mindig rejtve maradnak. Mi most egy ilyen külvárosba szeretnénk Titeket elkalauzolni. Pécs, gyárvárosi városrésze a volt bányászkolóniákkal, ipari múltjával, történeteivel és mai színes társadalmi összetételével rengeteg lehetőséget rejt magában.

KOV_7576_1
Sétánk során találkozik múlt és jelen. Megismerkedünk a városrész múlt századi életével, mesélünk hajdan virágzó iparáról és kultúrájáról és megmutatjuk, hogy miket tartogat a mai ember számára ez a vidék.

A történeti áttekintés mellett nagyon fontos része a túrának a szemléletformálás is. A túra során megismerkedünk a cigány kultúrával, a cigányság hagyományaival, szokásaikkal. Megmutatjuk azt is, hogy mennyire összetett és sokféle a cigány népcsoport. Beszélünk egy kicsit szegénységről, megélhetésről, különböző élethelyzetekről és az Élmény Tár Tanoda esélyteremtő munkájáról is.

Túránk fő idegenvezetői Gyárvároson élő, cigány, beás hölgyek, akik saját tapasztalatikat, élettörténetüket is elmesélik, amelett, hogy bemutatják a városrész minden zegét zugát. Mi, a tanoda munkatársai csak besegítünk nekik és így jön létre egy nagyon jó hangulatú, érdekes túra.

Advertisements