Mentorrendszer és közösségi szabályok

Tanodánkban mentor rendszer működik. Egy mentor gondjaira három-négy gyermek van bízva. A mentorok nem csak a gyerekek adminisztrációjáért felelnek, sokkal inkább személyi segítőként vannak jelen a gyerekek és családjaik életében. Tartják a kapcsolatot a gyerekek szüleivel, tanáraival és igyekeznek a gyerekek személyes problémáiban segíteni, a nehéz életszakaszokat megkönnyíteni számukra. Kéthetente egyszer az adott mentor és a hozzá tartozó gyerekek két órás közös programot csinálnak, amely egyrészt a kötetlen együttlétet, a közös szórakozást, egymás megismerését, másrészt a bizalmi viszony elmélyítését szolgálja.

Igyekszünk a nagyon sokáig elmenni egy gyerekért, de egy ponton túl azt érezzük, hogy tehetetlenek vagyunk. Neki is akarnia kell, neki kell eldöntenie, hogy szeretné-e, hogy segítsünk neki (tanulásban, problémáiban, dilemmáiban, konfliktusaiban, stb.) vagy sem. Sajnos többször fordult már elő az, hogy a a mentor nagyon sok mindent adott és tett meg egy fiatalért, végül mégsem tudtuk bent tartani a tanodában. Van egy pont, ami után már nem tudunk és nem mehetünk a mentorált után. Amikor a mérleg nagyon elbillen és egy mentor többet tesz a mentoráltjáért, mint amennyit a szóban forgó mentorált beletesz a tanodai közösség működésébe, akkor megállunk. De ez a megálló borzasztó rossz érzés és mindig felveti a kérdést: mit kellett volna máshogy csinálnunk? Azt gondoljuk, hogy addig megyünk jó irányba, amíg ezt a kérdést feltesszük és igyekszünk alakítani magunkon.

Aki a tanodához szeretne csatlakozni el kell fogadnia a közösen összeállított közösségi szabályainkat. Nem árulunk zsákbamacskát, ezt minden hozzánk érkező fiatalnak elmondjuk. Ezek a közös keretek, amik mindenkit védenek és kijelölik a közös irányvonalakat. Ez mindenkinek (mentorok és mentoráltak) biztonságot jelent, világossá teszi, hogy mit lehet és mit nem. A szabály mindig ott lóg a falon, rá lehet mutatni, hogy “egyszer már ebben megállapodtunk, most akkor miért nem aszerint viselkedünk?” Ezáltal szeretnénk fejleszteni a gyerekek felelősségérzékét és megerősíteni számukra, hogy a rendszeresség, következetesség érték.

Azért is írjuk le ezeket, mert tapasztalatunk szerint máshol, más, hasonló területen dolgozó szervezetnél is vannak hasonló dilemmák és nekünk nagyon hasznos volt, amikor ezekkel találkoztunk és többször kaptunk hasznos tippeket is ilyen módon.

IMG_20140228_165822

Alexa és Mesi a mentoráltjaikkal a Busójáráson. Ezeket a kéthetente tartott közös programokat családozásoknak nevezzük, mivel a mentor-mentorált csoportokat mentor családoknak hívjuk.

Zsolti néhány mentoráltjával Orfű felé biciklizve.

Zsolti néhány mentoráltjával Orfű felé biciklizve.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s