Küldetés, szemlélet

Az Élmény Tár Tanoda gyermekközpontú szemlélettel alakult meg. Legalapvetőbb elvünk, hogy a gyerekeket egyenlő felekként kezeljük és megismertetjük őket a demokratikus értékekkel. Arra ösztönözzük őket, hogy vállaljanak felelősséget saját tetteikért és saját erőből megszerzett értékek fontosságára is felhívjuk a figyelmet.

BeFunky_555020_607836509257769_565079388_n.jpg

Tanodánkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy esélyt teremtsünk a tanulásban a hátrányból induló gyerekeknek is. Egy olyan közösségi teret alkottunk meg már évekkel a tanoda kezdete előtt, ahova a környékbeli mélyszegénységben élő gyerekek és jobb módú társaik egyaránt betérhetnek és közös játékokon, fejlesztő tevékenységeken keresztül jól érezhetik együtt magukat. Ez a Menedék Közösség Ház, amelyben jelenleg is működik az Élmény Tár Tanoda.

A tanoda létrejöttével egy intenzívebb működésnek köteleztük el magunkat, ahol strukturáltabb, átgondoltabb keretek között napi szinten és nagy tudatossággal foglalkozunk a gondunkra bízott gyerekekkel.

Célunk, hogy minél több sikerélményhez jutassuk a hozzánk járó gyerekeket az iskolán belül és kívül egyaránt, amelyektől nőhet az önbizalmuk, önbecsülésük. A legtöbb gyerek családjának nincs pénze arra, hogy drága szakkörökre, külön órákra járassák a gyerekeiket, ezért igyekszünk ezeket a szükségleteket kielégíteni. A szabadidős programlehetőségek is nagyon ritkák a legtöbb család körében, így ritkán tudnak kimozdulni abból a környezetből, amelyben minden napjukat töltik. Ezért célunk az is, hogy a gyereket minél több külsős, szabadidős élményben is részesítsük, amelyeken keresztül tágíthatják világképüket.

Tanodánkba nagy részben mélyszegénységben élő családok gyermekei járnak, vannak azonban olyan gyerekek is, akik családjának nincsenek mindennapi megélhetési gondjaik, viszont a gyerekek kötődnek hozzánk mentoraink és a jó közösségi élmény miatt. Ez számunkra igen nagy öröm, mivel szeretnénk, hogy szegényebb és tehetősebb, jobb és kevésbé jó képességű, roma és nem roma gyerekek közösen alkossanak élhető közösséget, ezzel is megmutatva, hogy az integráció nem egy elérhetetlen, távoli vízió. A tanoda környéke (Gyárváros) területileg is igen heterogén; a jómódúnak mondható környékbe beékelődnek kisebb szegregátumok, telepek. Tanodánkba főleg általános iskolás gyerekek járnak. Néhány középiskolás diákunk már inkább segítőként vesz részt a munkánkban.

561575_607836235924463_467867901_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s