Bemutatkozunk

Az emberség erejével Alapítvány

Az emberség erejével Alapítvány a társadalmi befogadást erősíti szemléletformálással, cselekvésre buzdítással és hátrányosan megkülönböztetett csoportok fejlesztésével, támogatásával.

logo-kezek-copy

Az Alapítvány működteti az Élmény Tár Tanodát. Az Alapítvány 2006-ban alakult, pécsi fiatalok kezdeményezéseképpen. Elsődleges célunk a társadalmi befogadás, kohézió erősítése, ehhez legfőbb eszközünknek az emberi jogi nevelést és a közösségfejlesztést tekintjük. Működésünk során olyan eszméknek biztosítunk teret, mint az előítéletek ledöntése, a fiatalok önismeretének fejlesztése, a diszkrimináció csökkentése, az aktív állampolgárság, a hátrányos helyzetűek támogatása, a demokrácia, az önkéntesség és a szabadidő hasznos eltöltése. Elsődleges célcsoportunk a gyermek és ifjúsági korosztály, módszereinkben kiemelten fontosan kezeljük a kortárs hatást, törekszünk minél több fiatal önkéntes bevonására. Tevékenységeink a kezdeti nagyon konkrét emberi jogi vonalról az évek során kiszélesedtek az ifjúsági munka irányába. Az általunk választott értékeket megtartva célunk az lett, hogy ezt az eszmeiséget a mindennapi élet szintjére hozzuk. Működési szintünk elsősorban lokális (Pécs), de emellett részt veszünk és valósítunk meg nemzetközi projekteket is.

A Tanoda célkitűzése

Tanodánkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy esélyt teremtsünk a tanulásban a hátrányból induló gyerekeknek is. Egy olyan közösségi teret alkottunk meg már évekkel a tanoda kezdete előtt, ahova a környékbeli mélyszegénységben élő gyerekek és jobb módú társaik egyaránt betérhetnek és közös játékokon, fejlesztő tevékenységeken keresztül jól érezhetik együtt magukat. Ez a Menedék.

A tanoda létrejöttével egy intenzívebb működésnek köteleztük el magunkat, ahol strukturáltabb, átgondoltabb keretek között napi szinten és nagy tudatossággal foglalkozunk a gondunkra bízott gyerekekkel.

Célunk, hogy minél több sikerélményhez jutassuk a hozzánk járó gyerekeket az iskolán belül és kívül egyaránt, amelyektől nőhet az önbizalmuk, önbecsülésük. A legtöbb gyerek családjának nincs pénze arra, hogy drága szakkörökre, külön órákra járassák a gyerekeiket, ezért igyekszünk ezeket a szükségleteket kielégíteni. A szabadidős programlehetőségek is nagyon ritkák a legtöbb család körében, így ritkán tudnak kimozdulni abból a környezetből, amelyben minden napjukat töltik. Ezért célunk az is, hogy a gyereket minél több külsős, szabadidős élményben is részesítsük, amelyeken keresztül tágíthatják világképüket.

A Tanoda célcsoportja

Tanodánkba nagy részben mélyszegénységben élő családok gyermekei járnak, vannak azonban olyan gyerekek is, akik családjának nincsenek mindennapi megélhetési gondjaik, viszont a gyerekek kötődnek hozzánk mentoraink és a jó közösségi élmény miatt. Ez számunkra igen nagy öröm, mivel szeretnénk, hogy szegényebb és tehetősebb, jobb és kevésbé jó képességű, roma és nem roma gyerekek közösen alkossanak élhető közösséget, ezzel is megmutatva, hogy az integráció nem egy elérhetetlen, távoli vízió.

A tanoda környéke (Gyárváros) területileg is igen homogén; a jómódúnak mondható környékbe beékelődnek kisebb szegregátumok, telepek.

Tanodánkba főleg általános iskolás gyerekek járnak. Néhány középiskolás diákunk már inkább segítőként vesz részt a munkánkban.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s