Öt év, öt tábor

Ez volt ugyan az ötödik táborom az Élmény Tár Tanodával, de az idei előtt ugyanúgy izgultam, mint a legelsőnél. Hiszen hatalmas felelősség vigyázni a ránk bízott gyerekekre, s közben azt is biztosítani, hogy jól érezzék magukat.

28661228857_f2983e50f8_z

Boldog vagyok, hogy ez idén is sikerült, a gyerekek nagyon élvezték a programokat és azt, hogy a Balatonon lehetnek. Mindig van a gyerekek között olyan, aki még soha nem látta a magyar tengert, és mi mentorok mindig izgatottan várjuk azt a különleges pillanatot, hogy mit fognak szólni, amikor a buszból először meglátják a Balatont. Persze idén is volt nagy csodálkozás, hogy ez ilyen nagy?, vannak-e benne halak, cápák?

Minden tábornyitást a közös szabályok megbeszélésével kezdjük. Célunk az, hogy ezeket a gyerekek is tartsák a tábor alatt és őszintén szólva ez nem mindig könnyű. De fontosnak tartom, hogy van egy keretrendszer, amiben mozgunk és a gyerekeknek is hasznos, ha tudnak mihez alkalmazkodni.

Szerencsénk volt az idővel, minden nap tudtunk fürdeni és persze idén is volt „úszásoktatás”, lebegés, vízbe dobálás és az egyik nap akkora hullámok voltak, hogy még hullámlovasok is lettünk!

42643228365_7bfc474f3b_z

Minden táborunknak szoktunk tematikát adni, ami szintén a keretek miatt is fontos. Ezzel is azt érjük el, hogy van mihez alkalmazkodni, de nem egy merev, személyességet és fantáziát nélkülöző programrend kerül a gyerekek elé, hanem a gyerekek képzeletét is fejlesztve, játékosan lehet strukturálni az időkeretet és fejleszteni a gyerekeket. Egy-egy történetet mentén kreatívan tudunk tanulási területeket aktivizálni a gyerekeknél és feladatokat megoldatni velük.

Idén az Óz, a nagy varázsló tematikájára építettük fel a tábort. Minden napot más címszó köré építettünk fel: ész, szív, bátorság. Így mindegyik nap más-más részképesség fejlesztésére volt alkalmas. Az ész napján a logikai képesség fejlesztése volt a fókusz, a szív napján a szociális készségekkel foglalkoztunk, a bátorság napján pedig különböző mozgásfejlesztésre volt lehetőség és az együttműködést is fejleszthettük.

A tábor végén elgondolkodtam és elérzékenyültem. Egy tábor mindig nagyon fárasztó. Mentorként te fekszel le a legkésőbb és te kelsz elsőnek. Este még ellenőrizni kell, hogy mindenki rendben van-e és mindenki eléggé elfáradt-e már az alváshoz. Ha nem, akkor jöhet egy kis esti torna, ami már hagyomány a táborainkban. A gyerekek nagyon élvezik.

A tábor mindig nagy lehetőség a mentorok számára, mert közelebb tudunk kerülni a gyerekekhez és láthatóan ők ezt igénylik is. A hétköznapokban néha elveszünk, sok a feladat, program, házi stb.

A gyerekek annyira élvezték a tábort, hogy haza sem akartak menni. Ha nem is mondták, hogy köszönöm, akkor is tudom, hogy nagyon hálásak voltak. Az örömük az összes ölelésükben érződött a tábor alatt.

Az pedig minden nehézséget feledtetett velem, amikor egyik kislány azt mondta az utolsó nap, hogy „Anita, én itt laknék veled a Balatonon!”

Fúrós Anita, mentor

28661235407_f323b42267_z

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s