„Itt nagyon sokat lehet tanulni nekünk is…” bemutatkoznak az Élmény Tár szuperhősei – 13.rész

Luca szintén egy éve kezdett el nálunk önkénteskedni pszichológus hallgató barátnőivel. Remek kis csapat, kitartóan járnak, segítenek, játszanak, tanulnak a gyerekekkel. 😊 Biztos pontok az önkéntes csapatban, és mi nagyon hálásak vagyunk nekik a rengeteg odaadó munkáért! Most Luca mesélt nekünk terveiről, és hogy miért szeret az élmény Tár Tanodában önkénteskedni.

13902787_1113371005388131_6762490646601010843_n

Hanga: Mielőtt a Tanodában kezdtél önkénkteskedni, végeztél már máshol is hasonló munkát?

Luca: Nem, ez volt az első ilyen tapasztalatom, de már jó ideje éreztem a szükségét, hogy jó lenne kipróbálni. Ha jól emlékszem, te jöttél be hozzánk az egyik óránkra, meséltél a Tanodáról, és akkor többünknek megtetszett. Én akkor még úgy voltam vele, hogy „Huhh, egyedül azért nem biztos, hogy belevágnék”, de szerencsére többen mentünk, és így egyszerűbb is volt.

H.: És miért érezted „szükségét”?

Luca: Pszichológus hallgató vagyok, és nem utolsó sorban ez egy gyakorlat is, meg érzem, hogy érzékenyít is, ami nekem nagyon fontos az elméleti tanulmányaim mellett.

H.: Most már több, mint egy éve vagy önkéntes nálunk, volt ez valamilyen hatással a terveidre, arra, hogy milyen irányban fogsz továbbtanulni esetleg?

Luca: Igen, valószínűleg a Tanoda is közrejátszott abban, hogy elindultam a fejlődéslélektan irányba, és olyan mesterkézpzésre is szeretnék továbbmenni, ami kifejezetten gyerekekkel foglalkozik.

H.: Nem tudom, voltak-e előfeltevéseid, esetleg hallottál-e már korábban a tanodákról, de fel tudod idézni, hogy mi volt az első benyomásod, amikor beléptél?

Luca: Arra emlékszem, hogy először leültünk a Mesivel, aki elmesélte, hogy mi hogy történik, hogy néz ki egy napjuk, és akkor még tök nyugis volt a Tanoda, mert korábban mentünk, és akkor emlékszem, megérkeztek a gyerekek, hallottam a zsibongást, és akkor kicsit megijedtem, hogy „Húha, azért vannak egy páran”, és azon gondolkodtam, hogy én vajon milyen szerepet tudok vállalni abban, hogy ők itt jól érezzék magukat, és közben azért mi is fejlődjünk… Szóval picit meghökkentő volt először…

H.: És mennyi időbe telt, hogy ebből a „meghökkenésből” eljuss odáig, hogy – legalábbis ahogy mi látjuk – ma már otthonosan mozogsz a Tanodában?

Luca: Hát azért jó pár alkalom. 😊 Emlékszem, eleinte csak ott álltam, és próbáltam megjegyezni a neveket, meg ismerkedni egy kicsit a gyerekekkel. Tökre izgultam is, próbáltam kérdezgeti mindenkit, hogy kell-e segíteni valamiben, de közben görcsben volt a gyomrom, azt se tudtam, hogy tényleg tudok-e egyáltalán segíteni.

H.: Végül mi volt az, amiben úgy érzed, hogy a leghamarabb megtaláltad önmagadat?

Luca: A társasműhelyek. Nagyon szeretek társasozni, és tök jó látni, hogy a gyerekek is nagyon beleélik magukat, és komolyan veszik.

H.: El tudod mondani, hogy – a társasműhelyen kívül – mibe szoktál bekapcsolódni, hogyan néz ki egy napod nálunk?

Luca: Most például többször voltam hétfőn, és akkor nincs tanulás, de mondjuk amikor pénteken megyek, akkor azzal kezdünk, leülünk, persze mindig kell egy kicsit noszogatni őket, főleg pénteken, amikor szerintem már eléggé el vannak fáradva, meg várják a hétvégét… Szóval ez nehézkesen megy, ilyenkor a házik után csinálunk pár fejlesztő feladatot meg játékokat, hogy ne legyen olyan száraz, és amikor már végképp megunják, akkor kimegyünk kicsit, futnak, játszunk, levegőzünk egy kicsit.

H.: Már régóta veszel részt a Tanoda munkájában, és biztos voltak jobb és rosszabb napjaid is, van esetleg valami, amire azt tudod mondani, hogy az tart itt?

Luca: Huhh, hát például ritka az, amikor az ember pozitív visszajelzést kap, például, ha együtt dolgoztok egy feladaton, amiért másnap megdicsérik az iskolában, ez egy nagyon jó élmény, és ezekért érdemes dolgozni szerintem. Meg amikor a Patrik odajön és megölel, hogy „ Jajj de jó, hogy itt vagy!”… Szóval ezek a pillanatok. 😊

H.: Vannak olyan gyerekek, akikkel több időt szoktál együtt tölteni?

Luca: Én inkább a nagyobbakkal szoktam lenni, Atosz, Ati, Viviék… velük azért gyakran találkozom, és sokat szoktunk együtt tanulni.

H.: Van olyan, amit esetleg nehézségként élsz meg, vagy nehézségként éltél meg az elején?

Luca: Talán a fegyelmezés az, ami mindig nehézséget jelent, hogy elérd, hogy a gyerekek meghallgassanak, hallgassanak rád. Szóval mondjuk elérni, hogy ne beszélgessenek, amíg te beszélsz, hanem figyeljenek, és esetleg még azt is csinálják, ami kérsz tőlük… Na pélául ez is egy jó élmény. 😀 Ebben már szerintem egy kicsit sikerült fejlődnöm.

H.: Önkéntesként milyennek találod a Tanoda rendszerét, a szabályokat?

Luca: Ahogy én látom, jól működik, főleg az uzsik azok, ahol ez nagyon jól látszódik, hogy van egy közösen megszokott rendszer, hogy kézmosás, sorban állás, valaki visszaszámol, addig mindenki csöndben van (ezt általában nehéz elérni), és akkor leülnek, mindenki közösen uzsonnázik, és ez egy jó alkalom arra is, hogy megbeszéljük a közös programokat, meg csomó mindent. Ez már akkor is nagyon tetszett, amikor először voltam.

H.: Te személy szerint kinek ajánlanád, hogy önkénteskedjen a Tanodában?

Luca: Olyanoknak mindenképpen, akik hasonló segítő szakmában akarnak elhelyezkedni a későbbiekben, mint például pszichológus, szociális munkás, vagy akár tanár… szóval azoknak, akik gyerekekkel szeretnének foglalkozni. Szerintem nekik elengedhetetlen egy ilyen tapasztalat megszerzése. Itt nagyon sokat lehet tanulni nekünk is…

H.: Te a szakmai tapasztalatszerzésen túl, miért tartod jó dolognak, hogy önkénteskedsz?

Luca: Eleinte nehezen vettem rá magam, hogy eljöjjek a Tanodába, most meg már tökre várom mindig, hogy mikor jöhetek, mert én is nagyon jól érzem magam, és nagyon fontosak nekem azok a kapcsolatok, amiket a gyerekekkel ápolok. 😊

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s