Szociopoly előadáson jártam

Tegnap este rendezte meg az Escargo Hajója a Szociopoly 2.0 című előadását a Szenesben. “Ünnepi előadás” volt ez, aminek az egyik apropója az volt, hogy bemutassák a Szocio desing projeket, ami az előadást hivatott kiegészíteni. Méghozzá úgy, hogy az előadás  által felvetett kérdésekre, dilemmákra megpróbál egy megoldást kínálni. Fábián Gábor, az előadás író-rendezője elmondta nekem, amikor megkeresett az ötletével, hogy az előadások utána  nézők gyakran felteszik nekik a kérdést: “És mit lehet tenni?” Ők pedig szerettek volna erre valami választ adni. Ezért megkeresetk minket egy nagyon kreatív együttműködéssel. A tanodába szeptember óta nagyon kedves munkatársaik, pratnereik jártak és csütörtökönként kézműves foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek. Az ezek alatt a foglalkozások alatt elkészült termékeket, motívumokat közben árukká alakították. Készültek itt a gyerekek által készített kézműves termékek: készültek nemez angyalkák és mézeskalács koszorúk Polgár Zsuzsa nénivel, képeslapok és fadíszek Csiki Emesével. Valamint a foglalkozások alatt előbújó gyerkőc motívumokból Emese és Bujtás Mónika póló és bögre mintákat készítettek. Az így elkészült termékek mind- mind megvásárolhatók az előadások után és rendeléses online formában is. Az ebből befolyó összeg pedig a tanodát támogatja, a gyerekek szabadidős programjait. Így, aki segíteni szeretne, egyből egy olyan szervezetnek segíthet, akik a szegénység ellen küzdenek. És cserébe még kap is egy remek terméket. Ezúton is köszönjük ezt a remek kezdeményezést 🙂

És, hogy milyen volt az előadás? Nagyon élő és nagyon húsba vágó. Sokszor játszottam már én is különböző csoportokkal, érzékenyítés céljából a Szociopoly társasjátékot, amit szociológusok fejlesztettek ki a Monopoly mintájára, csak itt hátrányos helyzetű családként kell egy hónapot átélned, segélyekből, közmunkából, olyan helyzetekkel, nehézségekkel találkozva, amik egy szegregátumban mindennaposak. Így tehát, hogy én sokat játszottam már, a társasjáték és a “nyerni kell” vonalat nem annyira tudtam komolyan venni. Tudtam, hogy milyen nehéz itt boldogulni és a nyerés maximum az lehet, hogy kicsit pluszosan jössz ki a hónapból, de gyakoribb, hogy kicsit vagy súlyosan minuszosan, eladósodva. Engem a színházi része vitt bele az eseményekbe, az élethelyzetekbe. Gábor azt mondta nekem az előadás végén, hogy nagyon elgyötört volt az arcom a végén. Lehet, hogy túlságosan a szívemre vettem, de jók voltak a jelenetek, bele tudtam magamat élni a helyzetekbe. És annak a szomorúsága nyomta a vállamat közben, hogy ezeket a szituácókat, ma Magyarországon sok-sok ezer ember él meg nap nap után. És nem kell elmenni egy kis, isten háta mögötti ormánsági vagy borsodi faluba. Néhány kilométerrel melletted, a régió székhelyének majdnem a belvárosában vagy akár ott megtörténik. Megtörténik, hogy uzsoráshoz kell fordulnod, mert nincs mit enni a hónap végén, megtörténik, hogy hiába futsz a munka után nem kapsz semmit csak nem emberi bánásmódot, megtörténik, hogy a gyerek nem megy el kirándulni, mert arra már nem jut, megesik, hogy valakit kiközösítenek tetü miatt pedig mndenki küzd a problémával és önmagt gerjesztő folyamattá válik vagy tényleg nem tud elmenni a gyerek az iskolába, mert nincs cipője. Mert a cipő drága, a gyerekek meg gyorsan kinövik vagy szétjárják, szétjátszák. És adományban ritkán van 7-12 éves gyerekcipő, mert ugyebár azt más gyerekek is gyorsan elhordják. Hát így. Ezt éljük meg mi nap, mint nap és mi még csak nem is élünk benne. Mi csak segíteni próbálunk. És aki benne él? Annak milyen lehet mindennap felkelni?

Az előadás tökéletes megragadta a lényeget. Pont ez van ma, itt, nálunk, sajnos rengeteg esetben…

Ha szeretnétek segíteni, a következő helyken van lehetőségetek megvásárolni a támogatói Szocio Desing termékeket:

  • Aszpik Pop Up Bolt – Pécs, Király u. 12. – December 23-ig!
  • Bögrék és pólók a escargohajoja@gmail.com címen rendelhetőek bármikor!

Illetve, ha kíváncsi vagy a játékra most szombaton (2017. december 16-án) van lehetőséged kipróbálni az Aszpikban, Gáborral. Itt találod az eseményt!

írta: Tasnádi Zsófi

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s