Egy év eredményei 2.

TÁBOR A BALATON PARTON

Élmény Tár Tanoda Tábor (4)

ELSŐ MÁSFÉL NAP

Az utazással kezdődött. Közel négy órás vonatút állt a srácok és a mentorok előtt, amit illedelmesen, nyugodtan viseltek a srácok. Nagy volt a boldogság a Balaton láttán és az esti fürdőzést mindenki nagyon élvezte.

Az első nap nem siettünk felkelteni a srácokat, mivel szakadt az eső, ezért „ágyba kapták a reggelit”. Arra készültünk, hogy kemény nap áll előttünk, mivel az idő rémes volt, így nem tudtunk kint programozni.

Első délelőttre „berendezkedős játékokat” terveztünk, amit a rossz idő miatt az ebédlőben tartottunk meg. Először megalakultak a tábori csapatok: fiú és lány csapatra váltunk, a fiúk vezetői a fiú mentorok (Zsolti, Luki, Marci) és egy lány mentor (Anita) lettek, a lány csapatot a lány mentorok (Mesi, Alexa, Panni) és állandó fiú önkéntesünk, Hovi vezette.

DSC_0558.JPG

A tábori szabályok kialakításával folytattuk a délelőttöt. A két csapat kapott egy köteg cetlit, amin szabályok és „anti szabályok” voltak felírva, a két csapatnak külön-külön kellett kiválasztania, hogy mik legyenek a szabályok és miket alakítsunk át szabályokká. Ezt utána nagy csoportban megbeszéltük és egy nagy lapra felragasztottuk. Itt is mindenki javasolhatott még szabályt, amit belevegyünk a gyűjteménybe.

Ezután a csapatok címerkészítése következett, amit később a két csapat bemutatott egymásnak, majd az elvárások és félelmek kerültek fel egy nagy táblára – a halakba mentek az elvárások, az esőcseppekbe a félelmek. Végül elmeséltük, hogy hogyan lehet pontokat szerezni a tábor során. Tavaly egy nagyon bonyolult rendszert használtunk sok levonással és sok szubjektív pontszerzési lehetőséggel. Most leegyszerűsítettük: mindenféle aktivitással fix pontot lehetett szerezni (programok, takarítás – 5 pont), a szobaszemlén 0-10-ig pontoztuk a szobák rendjét, tisztaságát, amely pontokat mindenki megkapott, aki részt vett a munkában, este a csapatgyűlésen pedig közösen pontoztuk le 0-10 pontig, hogy ki hogy viselkedett a másikkal aznap. Mindenki egyénileg gyűjti a pontokat, de ezek összeadódnak és a tábor végén ezek adják a csapat pontszámait is (összesítettben). Már előre megbeszéltük, hogy a tábor során a különböző versenyek alatt annyit keverjük a csapatokat, amennyit csak lehet. Fiúkat a lányokkal, kicsiket a nagyobbakkal. Ezt két szempontból tartottuk fontosnak; egyrészt a „különleges” képességeket igénylő játékoknál, vetélkedőknél (mint például a sportvetélkedők, ahol összetett mozgássor megvalósítására van szükség vagy az agy-torna, ahol keresztrejtvényeket kell megoldani) kiegyenlítettek legyenek az esélyek; másrészt, hogy ne éleződjön ki a verseny a lányok és fiúk között és toleránsak legyenek egymással a tábor során. Az ilyen versenyek alatt mindenki egyénileg kapja meg a csapatban megszerzett pontszámát, amely aztán az egyéni pontszerzésébe és az állandó csapat pontszámaiba is beleszámít majd. A lányok csapata a Bolondgombák Háza lett, a fiúké pedig a Menedék’s Hellboyz.

DSC_0621

A titkos barát nevű játék bevezetése nem kis próbatétel volt számunkra. A játék lényege, hogy mindenki húz egy nevet és utána a tábor ideje alatt annak az egyénnek kedveskedik, akit húzott. De mindezt persze titokban kell tartani. A TITOKBAN bizonyult a legnehezebb résznek. Mihelyt kihúzták a neveket a gyerekek jónéhányan egyből elkezdték megosztani a többiekkel, hogy kit húztak. Így újra kellett húzni. Végül aztán sikerült megérteni és a gyerekek kedves dolgokkal lepték meg egymást és minket egész héten. Még azoknak is sikerült kedveskedniük titkos barátként, akik nem lelkesedtek az általuk kihúzott személyért.

A sok koncentrált feladat közé sok ”megmozgatós” játékot iktattunk be, amivel felrázhattuk a srácokat, ha leült a hangulat. Játszottunk Gyümölcskosarat, Béla vagyokot, York hercegét, Karmestert. A délelőtt remekül telt. Mindenkit sikerült motiválni, bevonni a játékokat és a feladatokat is nagyon élvezték a srácok. Visszagondoltunk arra, hogy hogyan sikerült mindez tavaly. Egyik játékot és feladatot sem sikerült megjegyzések, sértegetések nélkül végigcsinálni. Most mindenki a játékra koncentrált és nem arra, hogy a másikkal viaskodjon.

Ebéd után csendes pihenő volt, ami alatt, aki akart aludhatott, de lehetett különleges fejlesztő mesét hallgatni és társasozni is. A relaxációs, fantáziafejlesztő mese, amit Mesi olvasott a csendes pihenő alatt nagyon felkeltette a srácok érdeklődését. Esténként külön kérték, hogy hadd hallgassák meg. A hatására mindig megnyugodtak és elaludtak még a nagyon felpörgött fiúk is.

Késő délutánra végre elállt az eső és a srácok nagyon vágytak rá, hogy kimozdulhassanak, úgyhogy félretettük a délutánra tervezett programot és sétálni mentünk. Nem mindenkinek volt hozzá kedve, aki maradt azzal a stégen néztük a Balatont, egy horgász bácsival beszélgettünk és társasoztunk.

Az első napi csapatmegbeszélés (beszélgető kör) alatt benézett a lány csapathoz az egyik konyhás néni lánya is. Ő is meg lett kérdezve, hogy neki mi tetszett a napban. Ő azt mondta, hogy az, hogy amióta itt vagyunk az étkezéseknél mindig hallani a kérem szépen és a köszönöm szavakat. Nagyon büszkék voltunk. Este az Egri Csillagokat próbáltuk megnézni, mivel a következő napi programhoz szükséges ismerni a történetét. Sajnos csak az első feléig jutottunk. A gyerekek nagyon unták, egyáltalán nem kötötte le őket.

FOLYTKÖV…

DSC_0736

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s